PELJEŠAC

Poluotok Pelješac nalazi se na pola puta između dva jadranska bisera, Splita i Dubrovnika. Drugi po veličini poluotok u Hrvatskoj uživa sjajnu mediteransku klimu koja ga je učinila savršenim podnebljem za uzgoj vinove loze i proizvodnju vrhunskih vina. Pelješac je slavan i zbog solane koja je stoljećima, a i danas, hranila mnoge, pa tako i znamenitu Dubrovačku republiku. Drevni obrambeni bedem treći je simbol kojim se najčešće opisuje sjajni poluotok Pelješac za koji domaćini vole reći da je 'priroda u svom iskonskom obliku'.

Pelješac – povijesna priča s okusom vina i soli

Ston, najpoznatije mjesto na Rivijeri Pelješac, bio je među važnijim gradovima Dubrovačke Republike. Dom je i najstarijoj europskoj solani te srednjovjekovnim kamenim zidinama, koje su svojedobno, odmah iza Kineskog zida, bile najduže na svijetu. Među tvrđavama, kojima je grad opasan, posebno se ističu Veliki Kaštio i Podzvizd, odakle se pruža pogled na cijeli grad i solanu.

Orebić je kolijevka pomorskih kapetana, čije kuće, okružene vrtovima s egzotičnim raslinjem, ostavljaju bez daha. Tamo se nalazi i pomorski muzej koji čuva tajne starih morskih vukova. Blizu Orebića je najviši pelješki vrh, Sveti Ilija, s kojeg puca pogled na okolne otoke.

Kuna je bila privremeno sjedište kneza. U njoj se nalazi i franjevački samostan s crkvom Deloritom, najljepšom sakralnom građevinom izvan Dubrovnika. Trpanj je poznat po ljekovitom blatu, a iznad njegove luke nalaze se ruševine srednjovjekovne tvrđave. Viganj se ponosi crkvom Gospe Ružarice, na čijem se oltaru nalazi slika pomorske bitke kod Lepanta. Staro naselje Potomje središte je proizvodnje najboljih crnih vina Hrvatske.

Pelješac nudi pjat svjetski poznate delicije - malostonske kamenice

Rivijera Pelješac najtopliji je prostor hrvatskog primorja sa bogatom vegetacijom Mediterana, bademi, orasi, smokve, šipci, agrumi.

Čisto more, koje Pelješac čini atraktivnom turističkom destinacijom, svojim bogatim živim svijetom naći će put i do tanjura svojih posjetitelja. Među mnogobrojnim vrstama rakova, riba i školjki posebno se ističu kamenice. Mali Ston je prepoznatljiv po uzgoju i pripremi ove delicije.  

Poluotok Pelješac s prefiksom 'naj'

S peljeških vidikovaca na dlanu se otvaraju živopisni krajolici u kojima se smjenjuju brda i polja te beskrajni vinogradi, more i nebo.

S njih se spustite na obalu, jer Pelješac rekreativcima nudi pravo blago – Viganj, uz Zlatni rat na otoku Braču, najpopularniju windsurfersku destinaciju u Hrvatskoj. Ukoliko niste za takvu akciju, odmarajte i uživajte u Žuljani, gdje je jedna od najljepših i najvećih šljunčanih plaža na Jadranu.

Zidine

Restaurirane i za posjetitelje otvorene Stonske zidine pred očima gostiju oživjet će srednjovjekovno doba kada su nesigurna događanja zahtijevala gradnju ovakvog monumentalnog obrambenog kompleksa. Pelješac je nekoć bio na rubu Dubrovačke republike pa je bilo potrebno podignuti zidine koje bi ovaj dio Jadrana sačuvale od napadača. Izgrađene su u 14. st. u dužini od 7,5 km što je bio pravi građevinski pothvat, ne samo za Pelješac, već i za onodobnu europsku gradnju. Danas je sačuvano 5,5 km zidina, zajedno s tvrđavama, bastionima i kulama.

 

Nekretnine Hrvatska