OTOK BRAČ

Brač je najveći srednjodalmatinski otok. Dug je oko 40 km, a širok prosječno 12 km. S ukupnom površinom od 395 km² je treći otok po veličini na Jadranu. Od kopna je Bračkim kanalom (najveće dubine 78m) udaljen 6 do 13 km. Prema zapadu je od otoka Šolte odvojen Splitskim vratima, a prema jugu od otoka Hvara Hvarskim kanalom (dubine 91 m). Najviši vrh je Vidova gora, inače i najviši vrh svih jadranskih otoka (778 m/nm).

Na otoku se nalazi grad Supetar sa drugim naseljima, Bol, Milna, Nerežišća, Postira, Pućišta, Selca i Sutivan.

Otok je najpoznatiji  po prekrasnoj plaži Zlatni Rat u Bolu.

Činjenice:

  • Brački je kamen korišten za gradnju mnogih znamenitih građevina u svijetu kao što je na primjer Dioklecijanova palača u Splitu, predvorje zgrade Ujedinjenih Naroda, tako su s vremenom nastale i tvrdnje da je korišten za izgradnju Bijele kuće u Washingtonu, iako ne postoje nikakvi povijesni podatci koji bi to potvrdili s obzirom na to da dokumenti o izgradnji Bijele kuće tvrde da materijal za njezinu izgradnju potječe iz američkih saveznih država Maryland i Virginije.
  • Brač se kao otok izdvaja po broju knjižnica. Prema statistikama prosjek iznosi 5 knjiga po glavi stanovnika, što otok čini jednom od najbolje knjigom pokrivenih područja.
  • Poznato je da su Bračani česti junaci viceva na temu njihove škrtosti. Naravno, njihova "škrtost" proizlazi iz istog takvog života kroz stoljeća - škrte zemlje i teške dostupnosti obradivih površina. Bračani su znali da je humor ono nešto što povezuje teške situacije i čini ih podnošljivijima.
Nekretnine Hrvatska